Oefentherapie Cesar De oefentherapeut heeft de opleiding oefentherapie Cesar of Mensendieck afgerond en is een bevoegd therapeut. De titel oefentherapeut is wettelijk beschermd. Oefentherapeuten vallen onder artikel 34 van de Wet BIG. Wij zijn bij de beroepsvereniging VvOCM aangesloten en zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Er zijn verschillende vormen van oefentherapie waarmee klachten worden behandeld. Of het nu gaat om klachten opgedaan tijdens het werk of sporten, de lichamelijke gevolgen van een ongeluk, operatie of ziekte, een verkeerde beweging of gewoon, omdat het lichaam ouder wordt. De oefentherapeut maakt het mogelijk dat iedereen binnen zijn eigen vermogen zo optimaal mogelijk kan bewegen. Want soepel bewegen is optimaal leven.


Het bijzondere van oefentherapie Cesar/ mensendieck is dat er verder wordt gekeken dan alleen naar de klacht zelf. Niet alleen de (pijn)symptomen worden verminderd of opgeheven, maar vooral de oorzaak van de klacht wordt aangepakt. De cliënt leert voelen en begrijpen waar de klachten door ontstaan, en er adequaat op te reageren, zodat de klachten verminderen, verdwijnen en uiteindelijk voorkomen worden. Bewustwording neemt hierbij dus een centrale rol in.

De oefentherapie is specialist in het verzinnen van specifieke oefeningen waarmee onder meer gewerkt wordt, aan het herstel van spier- en gewrichtsfuncties door spierversterking, spierontspanning, mobilisatie en stabilisatie.

Betere houding
Door het aanleren van een betere houding en een juiste manier van bewegen zal het lichaam optimaal worden belast. Hierbij wordt gekeken naar de eisen die in het dagelijks leven aan het lichaam worden gesteld, en de lichamelijke gezondheid (ziekte of na een operatie enz.) zodat er gericht getraind kan worden. Daarnaast wordt er eventueel aandacht besteedt aan een optimaal ademhalingspatroon en een juiste balans van spanning en ontspanning van het lichaam.

De kracht van oefentherapie is dat het herhaling van klachten leert voorkomen. Wanneer u in behandeling gaat, zult u, door het geleerde thuis toe te passen, zelf actief deelnemen aan uw herstel. Een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt bij u zelf. U wordt als het ware uw eigen therapeut.

Behandelplan
Na het onderzoek zal de therapeut samen met de patiënt een behandelplan opstellen. Bij het opstellen van een behandelplan kijkt hij samen met u naar uw wensen en lichamelijke situatie en mogelijkheden. Wij hebben als doel om u te begeleiden naar het zo optimaal mogelijk bewegen binnen uw dagelijkse bezigheden.