heuprevalidatie

Na het plaatsen van een heup- of knieprothese moet u revalideren. Het revalidatieproces start direct in het ziekenhuis na de operatie. Na een kort verblijf in het ziekenhuis, wordt u naar huis gestuurd met adviezen en oefeningen om het revalidatieproces te ondersteunen.

Na de operatie
Na een korte opname in het ziekhuis, gaat u thuis verder revalideren. U gaat dagelijks oefeningen doen om de beenspieren te versterken en de knie of heup voldoende te bewegen. De oefentherapeut begeleidt u in het correct uitvoeren van de oefeningen op het juiste niveau voor u herstel. Naast kracht- en mobiliteitstraining voor uw knie of heup, leert u ook uw krukken op de juiste manier te gebruiken. U krijgt praktische tips over het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, het juist gebruiken van uw geopereerde been en de rest van uw lichaam niet te overbelasten. Zo kan het geopereerde weefsel herstellen en blijft uw gezonde weefsel sterk. Langzaam mag u uw been meer gaan belasten en kunt u meer gaan doen.

Leren bewegen zonder krukken
Als u voldoende herstelt bent, gaat u lopen zonder krukken. Door onze expertise op het gebied van houding- en beweging leren we u op de juiste manier uw been te gebruiken. Denk hierbij aan lopen, traplopen, bukken, tillen, fietsen en autorijden. Daarnaast blijft u oefening doen om uw beenspieren te versterken en ervoor te zorgen dat uw knie- of heup weer alle bewegingen kan maken die u nodig heeft. Door bewust te worden van uw lichaamshouding en manier van bewegen, leert uw balans te vinden tussen activiteiten en rust. Het creëren van balans tussen belasting en belastbaarheid is iets waar u de rest van uw leven wat aan heeft. In het begin van het revalidatieproces zult u ongeveer 2 keer per week therapie krijgen. Naarmate het revalidatieproces vordert, zal dit minder worden.

Snel weer op de been
Naast therapie en thuis oefenen na de operatie, kunt u zelf nog meer doen om snel te herstellen na de operatie.

Better in better out
Fit zijn voor de operatie, betekend een sneller herstelproces. Er is wetenschappelijk aangetoond dat het versterken van de spieren voordat er geopereerd moet worden, leidt tot sneller herstel na de operatie. Een speciaal voor u opgestelde training, onder begeleiding van de oefentherapeut, vergroot de kans op een voorspoedig herstel.

Gezond leven
Overgewicht zorgt voor extra belasting op een nieuw heup- of kniegewricht. Probeer voor de operatie op gezond gewicht te blijven of te komen. Zorg ervoor dat u in goede conditie bent door gezond te eten en regelmatig te bewegen, om zo de kans op complicaties te verminderen.

Ergonomie
Ga vooraf na hoe uw woning aangepast kan worden voor na de operatie. Zorg ervoor dat u met krukken vrij door uw huis kunt bewegen, zonder obstakels. De oefentherapeut komt vooraf bij u langs om dit samen te bekijken en aan te passen.