Stabiliteit is een belangrijk onderwerp in sport-, houding- en bewegingstherapie. Waar het gaat om verbeteren van prestaties, motoriek en/of houding, staat stabiliteit centraal als voorwaarde voor gecoordineerd bewegen.
Stabiliteit in het lichaam is een belangrijke fundamentele vaardigheid. Dit geldt zowel binnen de kinderoefentherapie als bij therapie voor volwassenen. Dankzij een voldoende stabiliteit blijft het lichaam in balans bij dagelijkse handelingen en activiteiten. Als deze balans wordt verstoort kan dit klachten veroorzaken of verergeren. Vanuit de kinderoefentherapie hebben we veel ervaring met het ontwikkelen, verbeteren en behouden van stabiliteit. Deze kennis passen we zowel bij de behandeling van kinderen, als volwassenen en ouderen toe.
De stabiliteit van gewrichten komt voort uit passieve en actieve stabiliteit. Activie stabiliteit komt vanuit de spieren en is te beinvloeden door lichamelijk oefeningen. Passieve stabiliteit komt vanuit botten en ligamenten en is minder makkelijk te beinvloeden. Als er sprake is van instabiliteit in een gewricht kan dit zorgen voor klachten. Denk hierbij aan een instabiele wervelkolom door inactiviteit of een ongunstige houding. Of instabiliteit in de knie en heupgewrichten vanwege een sportblessure of ouderdom. Door middel van lichamelijke oefeningen en het verbeteren van het houding- en bewegingspatroon, kan de spierconditie verbeterd worden en de stabiliteiti in het lichaam verbeteren.